Niska on rangan alueista kaikkein liikkuvin ja samalla haavoittuvaisin. Sen tehtävänä on liikuttaa päätä mahdollisimman ketterästi ja auttaa havainnoimaan ympäristöä aistien kautta. Moni asia voi kuitenkin mennä pieleen sen toiminnassa. Kaularangan heikentynyt liikekyky onkin ensiarvoisen tärkeää hoitaa ajoissa, ennen kuin isompia ongelmia pääsee kehittymään.
Liikkuvuus ja toiminta
Testaa itse niskasi liikkuvuus muutamilla yksinkertaisilla liikkeillä. Voit myös pyytää ystävääsi avuksi arvioimaan liikkeitä:
- Leuka rintaan: Kokeile taivuttaa leukaasi kohti rintaasi niin, että yrität saada leuan noin kahden sormenleveyden päähän rinnastasi.
- Pään taakse taivuttaminen: Yritä taivuttaa päätäsi taaksepäin niin, että otsasi ja nenäsi ovat vaakatasossa.
- Pään kiertäminen: Käännä päätäsi molempiin suuntiin. Hyvä liikkuvuus tarkoittaa sitä, että pystyt kääntämään päätäsi 90 astetta molempiin suuntiin.
Kehossa jokainen alue on yhteydessä muiden alueiden toimintaan ja yhden alueen toiminnalliset ongelmat heijastuvat herkästi naapurialueille. Sama pätee myös niskan toiminnassa, sillä sujuvat niskan liikkeet vaativat rintarangalta joustoa mutta/vaikka rintarangan jäykkyys on yleinen mutta oireeton vaiva monella. Jouston puute rintarangasta pakottaa niskan liikkumaan enemmän ja tämä ylirasittaa niskaa liikuttavia ja tukevia lihaksia. Lisäksi monet niskan alueen lihaksista kiinnittyvät rintarankaan ja luottavat sen tukeen toiminnassaan.
Muita läheisesti niskan toimintaan liittyviä alueita ovat esimerkiksi olkapää ja leukanivel. Olkapää aiheuttaa usein kipua erityisesti käsien nostoliikkeissä. Tämä saa meidät varomaan tällaisia liikkeitä ja samalla kuormittamaan hartiasta niskaan kulkevia lihaksia enemmän. Toinen merkittävä tekijä on leukanivel ja siihen liittyvät purentalihakset. Ne liittyvät kalloon ja kaularankaan, jotka toimivat purennan tukena. Lisäksi suun täyteen avaamiseen tarvitaan yläniskan ojennusta.
Kolmas iso vaikuttaja on leukanivel sekä purentalihakset. Nämä kiinnittyvät kalloon sekä kaularankaan ja nojaavat niiden tukeen toimiessaan. Lisäksi jotta suun saisi avattua mahdollisimman auki, täytyy yläniskan taaksepäin ojennuksen toimia moitteetta. Lisäksi purentalihakset ovat isossa roolissa jännityspäänsäryissä.
Kaularangan rakenne ja hoidon turvallisuus
Ollakseen erittäin liikkuvainen rakenne, kaularangan alueelta löytyy monia elintärkeitä rakenteita, kuten henkitorvi, isot verisuonet, selkäydin sekä käsiin ja hartioihin kulkevat hermot.
Kaularangan käsittely herättääkin monella ajatuksia sen turvallisuudesta ja edellä mainittujen rakenteiden vuoksi kaularangan tutkimuksessa on oltava erityisen huolellinen, jotta kaikki vasta-aiheet pystytään varmasti sulkemaan pois. Mutta myös samasta syystä kaularangan hoito on ensiarvoisen tärkeää, jotta puutteellinen toiminta ei aiheuta häiriöitä muissa rakenteissa. Kiropraktiikasta onkin hyvää näyttöä sekä akuuttien että pitkittyneiden kipujen hoidossa.
Kaularangan manipulaatio voi aiheuttaa napsahtavan tai poksahtavan äänen, joka saattaa kuulua selkeämmin kuin alempaan rangassa tehtävä manipulaatio. Tämä ilmiö johtuu yksinkertaisesti siitä, että käsiteltävä nivel on lähempänä korvaa ja ääni johtuu luita pitkin erittäin helposti. Vaikka ääni saattaa olla vaikuttava, on tärkeää muistaa, että se ei itsessään ole merkki hoidon tehokkuudesta. Tärkeintä on manipulaation vaikutus nivelten liikkuvuuteen.
Niskassa piilee valtava määrä pieniä tuki- ja liikuttajalihaksia, jotka ovat suuren liikkuvuuden ja hyvän lihashallinnan perusta. Nämä pienet mutta tärkeät lihakset ovat vastuussa nivelten oikea-aikaisesta liikkeestä, kun päätä ja kaularankaa liikutetaan.
Erityisesti pitkittyneen kivun hoidossa näiden lihasten toiminnallinen kuntoutus on ensiarvoisen tärkeää. Tämä kuntoutus auttaa varmistamaan, että heikosti liikettä säätelevät lihakset eivät kuormitu liian nopeasti, mikä estää vaivan uusiutumista.
Tyypilliset vaivat
Yleisimpänä ongelmana niskassa on jäykkyys, jonka yleensä huomaa ensimmäisenä pään kierron hankaluutena esimerkiksi autoa ajaessa. Myös paikallinen, pistävä kipu taivutettaessa on tyypillinen syy hakeutua hoitoon, kuten myös niskan kramppi huonossa asennossa nukutun yön jälkeen.
Niskahartiaseudulla on myös useita rakenteita, jotka voivat vaikuttaa jännityspäänsärkyyn. Esimerkiksi epäkkäät, kallonpohjan lihakset ja pään nyökkääjälihakset sekä purentalihakset voivat aiheuttaa tyypillisesti jomottavaa kipua, joka kiertää takaraivon ja ohimon kautta silmien ympäri.
Tapaturmaisista vaivoista yleisimpiä ovat retkahdusvammat, etenkin niin kutsuttu piiskaniskuvamma kaatumisen yhteydessä tai peräänajotilanteissa. Onneksi suurin osa niskan vaivoista on kuitenkin hyvänlaatuisia ja hoidettavissa kiropraktiikan keinoin.

Hermopinteet
Kun hermoradat matkaavat selkärangan juuriaukkojen läpi kohti käsivarsia, niillä on matkan varrella useita paikkoja, joissa jäädä puristuksiin. Nämä hermoradat eivät kulje yksin, vaan ne liittyvät yhteen muodostaen hermopunoksen. Tämä hermopunos jatkaa matkaansa olkapään alueelle ja sieltä edelleen käsivarteen jakautuen eri suuntiin, kuten kyynärhermoon tai keskihermoon.
tyypillisimmät pinnepaikat ovat yleensä kaulan sivuilla sijaitsevat sivutaivuttajalihakset ja pienet rintalihakset. Nämä lihasryhmät eivät ainoastaan auta liikuttamaan kehoa, vaan ne ovat myös tärkeä osa hengitystä ja ylirasittuvat staattisissa asennoissa sekä hengästyessä.
Vaikka suurin osa hermopinneoireista johtuu lihasjännityksestä, on olemassa muitakin syitä, jotka voivat altistaa hermojen puristumiselle. Näitä harvinaisempia syitä ovat esimerkiksi rakenteelliset poikkeamat selkärangan rakenteessa, kuten kylkiluun kasvaminen kaularankaan. Lisäksi niskan revähdykset voivat aiheuttaa voimakasta venytystä hartiapunokseen, mikä voi ärsyttää hermokudosta.
Tyypillisimmin hermopinteet oireilevat käsivarren ja lapavälin puutumisena tai särkynä. Yleisintä on oireiden esiintyminen yöaikaan mutta voimakas pinne voi vaivata päivälläkin. Pahaksi päästyään pinne saattaa jopa vaikuttaa käsien lihasvoimaan esimerkiksi puristusvoiman heikentymisenä.
Välilevyt
Samoin kuin muualla selkärangassa (kahta ylintä nikamaväliä lukuun ottamatta), myös niskanikamien väleissä sijaitsevat välilevyt lisäävät liikkuvuutta ja toimivat iskunvaimentimina. Vaikka niskan välilevyjen pullistumat ovat harvinaisempia kuin alaselässä, niitä ilmenee erityisesti vääränlaisen rasituksen seurauksena.
Koska kaularangan juuriaukot ovat pienempiä kuin alaselässä, hermojen puristuminen on näissä tapauksissa jopa yleisempää. Lisäksi vakava pullistuma tai repeämä voi painaa selkäydintä, jos se työntyy selkäydinkanavaan.
Niskan ja aistien yhteistoiminta
Kun käytämme aistejamme ympäristön havaitsemiseen, niskan liikkeellä on tärkeä tehtävä. Se mahdollistaa pään asettelun juuri oikeaan asentoon, jotta voimme vastaanottaa ympäristöstämme tulevan informaation optimaalisesti. Tämä pätee erityisesti silmiin ja tasapainoon.
Niska ja silmät
Kun keskitymme tarkentamaan katseemme johonkin kohteeseen, silmien lihakset tekevät tarkennuksen, mutta samalla niskan lihakset jännittyvät pitääkseen pään vakaana. Tämä on välttämätöntä, jotta silmien tarkennus säilyy tarkkana eikä häiriinny. Tasapainoinen asento on kriittinen tarkan havainnoinnin kannalta, ja pienikin kallistus tai kierto voi aiheuttaa epätarkkaa näkemistä tai jopa kaksoiskuvia, kun silmät rasittuvat.
Jotta niskan lihakset voisivat välttyä ylimääräiseltä rasitukselta, myös silmien toiminnan täytyy olla saumatonta. Silmissä sekä mykiön kokoa säätävät lihakset että silmien liikuttamisesta vastaavat lihakset työskentelevät yhdessä luodakseen oikean tarkennuksen.
Mykiön kokoa säätävien lihasten ansiosta valo, joka tulee linssin läpi, taittuu juuri oikealla tavalla verkkokalvolle, luoden terävän kuvan. Samanaikaisesti silmiä liikuttavat lihakset ohjaavat katseen oikeaan suuntaan, jotta aivot voivat muodostaa kuvan oikeasta kohteesta. Lisäksi ne koordinoivat molempien silmien yhteistyötä, jotta saamme kolmiulotteisen kuvan ympäröivästä maailmasta. Huonosti tarkentavat silmät vaativat enemmän työtä niskalta ja silti lopputulos ei ole yhtä hyvä. Tämä voi johtaa kehon ylimääräiseen rasitukseen, kun se yrittää saavuttaa halutun tuloksen.
On myös tärkeää muistaa, että aikuisen pään paino on merkittävä – se voi painaa viidestä kilosta ylöspäin, kun olemme normaalissa ryhdissä. Kun pää valahtaa eteenpäin ja ryhti heikkenee, pään paino vaikuttaa moninkertaisesti niskaa tukeviin lihaksiin. Ei siis ole ihme, että niskan lihakset voivat rasittua nopeasti, kun pää on epäedullisessa asennossa. Ymmärtäminen siitä, kuinka suuri taakka pään paino voi olla niskalle, voi auttaa meitä kiinnittämään huomiota ryhtiimme ja pitämään pään oikeassa asennossa. Mutta on hyvä huomata, että heikentynyt ryhti on merkki huonosti voivasta niskasta ja pelkästään asennon ajoittainen korjaus päivän aikana ei riitä vaan niskan lihaksiston kunto on tässäkin ratkaisevassa roolissa.
Niska ja tasapaino
Aivan yläniskassa kallonpohjan ja kahden ylimmän nikaman välissä on neljä paria pieniä lihaksia. Vaikka nämä ovatkin nimellisesti lihaksia, sisältävät ne moninkertaisen määrän tuntohermoja moniin lihaksiin verrattuna ja niiden tärkein tehtävä on toimia tasapainoa aistivina eliminä. Näiden lihasten kireys ja jännitys voivat johtaa aistimusten heikkenemiseen, mikä taas voi sekoittaa aivojen kyvyn hahmottaa kehon asentoa oikein. Tämä puolestaan voi aiheuttaa huimausta ja epävakaan olon, kun aivot vastaanottavat ristiriitaista tietoa tasapainoelimistä.

Niskan merkitys kehomme toiminnoille on valtava ja sen rooli ulottuu paljon laajemmalle kuin pelkkä pään kannattelu ja liikuttaminen. Se vaikuttaa myös purentaan ja mahdollistaa aistiemme saumattoman toiminnan. Niskan monimutkainen anatomia ja herkkä tasapaino tekevät siitä keskeisen osan kehomme hyvinvointia.
Kun niskan toiminta häiriintyy, se voi aiheuttaa laajoja ongelmia, jotka ulottuvat ympäri kehoa. Kipu, jäykkyys, hermopinteet ja muut vaivat voivat heikentää elämänlaatua ja estää meitä nauttimasta päivittäisestä elämästä. Onneksi niskan hyvinvoinnista huolehtimalla voi ehkäistä näitä ongelmia ja ylläpitää kehomme toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla. Säännöllinen liikunta, ergonominen työskentelyasento, tasapainoinen ruokavalio ja hoitotoimenpiteet kuten kiropraktiikka voivat auttaa ylläpitämään niskan terveyttä.
Lue myös kirjoitukseni alaselästä. Siinä esitellyt kiputyypit: mekaaninen, tulehdus ja välilevykipu pätevät myös niskassa.
Kiitos artikkelin lukemisesta! Herättikö kirjoitus ajatuksia? Kerro alla kommenttikentässä!
Varaa täältä oma aikasi niskakipujen selvittelyyn.
Oli minulle tärkeä tieto jatkuva pään soiminen
Pään särkyyn hain tietoa.
Hei Leila ja kiitos kommentista!
Toivottavasti artikkelista oli hyötyä.
Jännityspäänsärystä voit lukea tarkemmin täältä.