Lonkan koukistajat

Lonkan koukistajalihakset mainitaan usein selän, lantion ja lonkan vaivoista puhuttaessa. Näistä lihaksista pääasiallinen koukistaja on iliopsoas, joka koostuu kahdesta lihaksesta. Selkeyden vuoksi tässä blogissa nämä lihakset käsitellään yhdessä, kun puhutaan lonkankoukistajasta. Iliopsoas itsessään on anatomisesti ja toiminnallisesti monimutkainen rakenne, jolla on merkittävä rooli keskivartalon ja jalkojen toiminnassa. Vaivatessaa iliopsoas voi oireilla monella tapaa ja vaikuttaa välillisesti laajalle. Iliopsoaksen lisäksi lonkan koukistukseen osallistuu muitakin reiden ja lantion lihaksia.

Anatomia

Iliopsoas koostuu kahdesta lihaksesta: iliacus ja psoas major. Nämä lihakset ulottuvat laajalle alueelle selän ja lantion välillä. Osalla ihmisistä on myös pienempi lihas nimeltä psoas minor, se ei yleensä aiheuta kliinisiä huolia. Tässä artikkelissa keskitymme pääasiassa iliacuksen ja psoas majorin rooliin lonkankoukistajina.

Alaselässä iliopsoas kiinnittyy rankaan ja välilevyihin vatsan puolella. Lantiolla se taas kiinnittyy lantion sisäpinnalle mukaan lukien SI-nivelen alueelle. Selästä ja lantiolta iliopsoas kulkee nivusen kautta reisiluuhun, johon se kiinnittyy vahvalla jänteellä.

Iliacus
Psoas major

Oireet

Nimensä mukaisesti lonkankoukistajan tärkein tehtävä on koukistaa lonkkaniveltä. Koukistuksen lisäksi se kääntää lonkkaniveltä ulkokiertoon. Kireän lihaksen huomaa usein rajoittuneesta lonkan sisäkierrosta, jolloin lantio liikkuu herkästi jalan mukaan. Kireään lonkankoukistajaan liittyy usein myös napsahtava tai poksahtava ääni liikkuessa.

Alaselkään kiinnittyvä osa taas voimistaa alaselän luontaista notkoa eli lordoosia. Lisäksi toimiessaan yksipuolisesti se taivuttaa keskivartaloa sivulle. Nämä erilaiset liikkeet yhdessä muodostavat tyypillisen kuvan siitä, miten lonkankoukistajan kireys vaikuttaa kehoon.

Henkilö, jolla on kireät lonkankoukistajat, saattaa havaita itsellään hieman etukumaran asennon, jossa takapuoli on työntynyt taaksepäin ja alaselän notko voimistunut. Vartalon kunnollinen suoristaminen voi tuntua hankalalta, erityisesti pitkän istumisen jälkeen. Lisäksi kireys voi ilmetä myös sivutaivutuksessa, jolloin liike tuntuu kireältä tai jopa kipeältä.

Lonkan koukistajan aiheuttama kipu ei yleensä tunnu suoraan lihaksen alueella. Sen sijaan kipu säteilee usein etureiteen, alaselkään ja SI-nivelen alueelle. Kun selkäkipu johtuu lonkankoukistajista, selinmakuu jalat suorana voi olla hankalaa. Tällöin kireä lihas taas vääntää selkää liiaksi notkolle ja provosoi oireita. Sen sijaan jalat koukussa on usein helpottava asento. Myös polvien nostaminen saattaa aiheuttaa kipua esimerkiksi portaita noustessa.

Istuminen erityisesti haitaksi

Lonkankoukistajien kiristyminen on erityisen yleistä pitkäaikaisen istumisen seurauksena. Kun istumme pitkiä aikoja, lonkkanivel on jatkuvasti koukistuneena, mikä aiheuttaa näille lihaksille merkittävää lyhenemistä.

Tämä jatkuva lyhentynyt asento ajan myötä johtaa lihasten kireyteen ja jäykkyyteen. Lisäksi pitkäaikainen staattinen asento vähentää verenkiertoa ja lihasten aineenvaihduntaa, mikä pahentaa jännitystä ja johtaa lihasten heikentymiseen.

Mukana monessa urheilulajissa

Monissa urheilulajeissa lonkankoukistajien kireys on erityisen yleistä ja voi aiheuttaa merkittäviä ongelmia. Esimerkiksi jääkiekossa, tenniksessä ja padelissa lonkankoukistajat ovat jatkuvassa käytössä ja siten alttiita kireyden kehittymiselle.

Yhteistä näille lajeille on etukumara asento alaselkä notkolla. Tämä asento altistaa lonkankoukistajat kiristymiselle. Kun tarvitaan nopeita liikkeitä tai voimakkaita potkuja, lonkankoukistajat saattavat kiristää liikettä vastaan, mikä lisää rasitusvammojen ja revähdysten riskiä.

Vaikutus ympäristöön

Kun lonkankoukistajat ovat jännittyneet tai ylikuormittuneet, ne rajoittavat lonkan täyttä ojennusta. Rajoittunut liike rasittaa ja heikentää lonkan ojentajien, kuten pakaralihasten, aktivointia ja voiman tuotantoa. Tämä liikerajoitus on erityisen tärkeä hahmottaa, sillä rasitus kertautuu toistuvissa lonkan liikkeissä, kuten kävelyn ja juoksun aikana.

Kun lonkan ojennus on rajoittunut, keho usein kompensoi tätä liikettä ojentamalla alaselkää liikaa. Tämä kompensaatio lisää alaselän kuormitusta ja saattaa aiheuttaa alaselän kipuja ja ärsytystä.

Lisäksi kireä lonkankoukistaja voi aiheuttaa ärsytystä selän välilevyissä. Tämä johtuu siitä, että lihaksen kireys aiheuttaa vetoa lannerangan nikamiin ja välilevyihin ärsyttäen kudoksia ja aiheuttaen painetta.

Voimakkaana lihaksena lonkankoukistajan kireys voi vaikuttaa merkittävästi lonkkanivelen terveyteen, erityisesti nivelrikon ja kuluman yhteydessä. Kireä lonkankoukistaja vetää reisiluun päätä tiukemmin lonkan nivelkuppia vasten ja lisää näin nivelen sisäistä painetta. Tämä ylimääräinen paine voi pahentaa nivelrikon oireita, kuten kipua ja jäykkyyttä. Lisääntynyt paine voi lisää myös rasitusta ympäröiville pehmytkudoksille, kuten nivelkapselille ja nivelsiteille.

Muut lonkkaa koukistavat lihakset

Iliopsoaksen lisäksi lonkkaa koukistaa useat muut muut lihakset. Näihin kuuluvat suora reisilihas (rectus femoris), joka on osa nelipäistä reisilihasta (quadriceps). Se osallistuu sekä lonkan koukistukseen että polven ojennukseen.

Rectus femoris

Räätälinlihas (sartorius) on pitkä ja kapea lihas, joka kulkee lantiosta polveen. Se tehtäviin kuuluu lonkan koukistus ja ulkokierto sekä polven koukistus.

Leveän peitinkalvon jännittäjälihas (tensor fascia latae) auttaa lonkan koukistuksessa ja osallistuu myös lonkan loitonnukseen ja sisäkiertoon. Tämän lisäksi se jännittää reittä peittävää lihaskalvoa, jonka tehtävänä on tehostaa muiden lihasten toimintaa.

Tensor fascia latae

Lähentäjistä ylemmät lihakset, kuten lyhyt lähentäjä (adductor brevis), pitkä lähentäjä (adductor longus), harjannelihas (pectineus) ja hoikkalihas (gracilis) osallistuvat lonkan koukistukseen.

Lähentäjälihakset

Lonkankoukistajien tarkistus on ensiarvoisen tärkeää kaikissa selän, lantion ja jalkojen vaivoissa. Kiropraktikolla on monia työkaluja näiden lihasten hoitoon, mukaan lukien manipulaatiot ja erilaiset tekniikat lihasten käsittelyyn. Pitkällä aikavälillä lonkankoukistajat hyötyvät aktivoivasta harjoittelusta, sillä niiden kireyden taustalla on usein heikentynyt aineenvaihdunta pikemmin kuin liian voimakas lihas. Tämä korostaa tarvetta monipuoliseen hoitoon, jossa huomioidaan myös pitkän aikavälin hyvinvointi.

Kiitos artikkelin lukemisesta! Herättikö kirjoitus ajatuksia? Kerro alla kommenttikentässä!

Varaa täältä oma aikasi lonkankoukistajien ongelmien selvittelyyn.

2 thoughts on “Lonkan koukistajat

  1. Kiitos hyvästä ja selkeästä kirjoituksesta. Olen ollut lonkkaleikkauksessa ja kova nivuskipu vaivaa vielä kuuden viikon jälkeen. Tekonivelkoordinaattori mainitsi tuosta lonkan koukistajasta. Taitaa minulla olla moni vaiva tuon koukistajan kireydestä johtuvaa. Pitää pyytää jostakin jumppaohjeita ja yrittää korjata elämän tuoman vääriä asentoja.

    1. Hei Marja ja kiitos kommentista!

      Lonkan koukistajat voivat tosiaan vaikuttaa välillisesti moneen vaivaan.

      Pitkällä tähtäimellä niihin pätee sama kuin mihin tahansa lihakseen eli hyvä lihaskunto auttaa pitämään vaivoja loitolla. Lihakset pärjäävät ja palautuvat aina paremmin, kun niiden oma aineenvaihdunta toimii.

      Tsemppiä toipumiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *