Lapavälin kipu on yksi yleisimmistä syistä hakeutua kiropraktikon vastaanotolle. Tyypillisesti kipu tuntuu pistävänä tai jomottavana lapaluun alueella. Tavallisesti syynä on jumiutunut lihas tai nivelen lukko mutta myös hermopinteet voivat oireilla lapavälissä. Monesti oireisiin löytyy selkeä syy mutta lähes aina useamman alueen toiminta on häiriintynyt.
Toiminnallisesta näkökulmasta lapavälissä sijaitsee melkoinen joukko selälle, olkapäälle ja niskalle tärkeitä lihaksia ja niveliä. Yläselkää täytyykin ajatella ympäröivien alueiden liittymäkohtana, jolloin yhden alueen häiriköinti heijastuu muualle vääntämällä selkärankaa virheasentoon. Vaikka lapavälin kipu on yleensä helposti hoidettavissa, täytyy vaivaa katsoa kokonaisuutena, jotta uusiutumisen riski pienenee.
Nivelten ja kylkiluiden lukot
Nivelten lukkotilalla tarkoitetaan nikamien välisten pienten nivelten (fasettinivelten) tai kylkiluun ja nikaman välin äkillistä, terävää kipua. On tärkeää muistaa, että nivelet eivät lukkiudu itsestään, vaan tätä tilaa edesauttavat pienet tukilihakset, jotka reagoivat kipuun kramppaamalla ja siten rajoittavat nivelten liikkeitä, mikä pahentaa tilannetta entisestään.
Fasettinivelten lukoille on tyypillistä, että taaksepäin taivutus pahentaa oireita selvästi. Tämä johtuu siitä, että taivuttaessa selkää taaksepäin, nivelet puristuvat yhteen, mikä lisää painetta ja voimistaa kipua. Kylkiluiden nivelten kipu taas tuntuu erityisesti hengitysliikkeissä. Tavallisesti potilaat kertovat äkillisestä, hengityksen salpaavasta kivusta, etenkin syvään hengittäessä.
Lihasten rooli
Lapaluuhun kiinnittyy monta lihasta, jotka tukevat sitä ja välillisesti myös olkapäätä. Näistä etenkin lähentäjälihakset, eli lihakset, jotka vetävät lapaa selkärankaa kohti, väsyvät herkästi hartioiden kääntyessä eteen tai noustessa korviin. Useimmiten syynä tähän ovat kireät rintalihakset tai hartia.
Lapaluun tukilihaksia kuormittavat myös heikosti toimivat olkapään lihakset. Etenkin rajoittuneet kierrot olkapäässä pakottavat lapaluun seuraamaan liikettä, mikä lisää lapaluun tukilihasten kuormitusta. Lapavälin lihaksissa tuntuva kipu on yleensä paikallista, mutta se saattaa säteillä myös käsivarteen tai niskaan. Tyypillisesti kipu ilmenee hartian tai lapaluun liikkeissä, kuten hartian vetämisessä taaksepäin tai olkapään kiertoliikkeissä.
Toinen merkittävä lihasryhmä ovat suoraan selkärankaan vaikuttavat lihakset. Nämä lihakset tukevat ja liikuttavat selkää ja niskaa sekä rintarangan alueella kylkiluita. Muualta kehosta lähtöisin oleva kipu harvoin voimistuu lapaluun liikkuessa. Sen sijaan kivun alkuperäisen lähtöalueen liike paljastaa oikean syyn. Tällöin esimerkiksi niskan liikuttaminen tuottaa oireilevan kivun. Kuten kylkiluiden nivelet, niiden väliset lihaksetkin sattuvat hengittäessä mutta monesti lievempänä kuin varsinaiset kylkiluun lukot.
Hermokipu
Lapavälin hermokivun yleisin syy on yleensä kaulan alueella kulkevan hermopunoksen pinnetila kaulan sivun lihasten tai pienen rintalihaksen välissä. Normaalisti nämä lihakset eivät aiheuta hermoille ongelmia mutta jumittaessaan puristavat niitä herkästi. Tällaisella pinnetilalla on oma nimensäkin, TOS-oireyhtymä (eng. thoracic outlet syndrome). Etenkin vaivan pitkittyessä myös käsivarren säteilyoireet ovat yleisiä.
Tästä hermopunoksesta erkanee myös lapaväliin laskeutuva hermo, jonka tehtävänä on säädellä lapaluuta lähentäviä lihaksia. Tämä hermo saattaa jäädä puristuksiin TOS-oireyhtymässä mutta myös kulkureitillään yläselän halki. Pitkittyessään tälle pinnetilalle on tyypillistä lavan tukilihasten surkastuminen ja sen seurauksena lapaluun kohoaminen irti selästä.
Hermokivun oireet noudattavat selkeää kaavaa. Kipu tekee usein levottomaksi eikä helpottavaa asentoa tunnu löytyvän. Pinnetilan voimakkuuden mukaan myös voimattomuutta, puutumista sekä pistelyä voi esiintyä. Hermokivulle on ominaista, että tavallisimmat kipulääkkeet kuten Burana ja Panadol eivät juuri auta oireisiin.
Hoito
Lihas- tai nivelperäinen kipu saadaan usein hoidettua muutamalla hoitokäynnillä. Sen sijaan hermopinteen purkaminen kestää yleensä pidempään, koska hermojen palautuminen on lihaskudosta hitaampaa ja hermot ovat herkempiä uudelle ärsytykselle.
Lapavälin hoito on parasta aloittaa heti oireiden ilmaannuttua. Aluksi lihasten käsittelyllä ja nivellukkojen avaamisella voidaan helpottaa ylimääräisiä jännityksiä ja parantaa nivelten liikkuvuutta, mikä auttaa kehoa palautumaan. Lapavälin lihakset ovat usein monikerroksisia ja syvimmät lihakset sijaitsevat niin lähellä selkärankaa, ettei niitä voida käsitellä suoraan. Tämän vuoksi erityisesti nivelten käsittely on usein tarpeen.
Jos taustalla on toiminnallista ongelmaa, kuten aiemmin mainitut olkapään kireydet tai tukilihasten heikkous, on tärkeää sisällyttää kuntouttavia liikkeitä hoitoon. Juurisyiden hoitaminen on ratkaisevan tärkeää, jotta vaivan uusiutuminen ja paheneminen voidaan estää. Kuitenkin tämä edellyttää oireiden rauhoittumista, jotta kireydet tai kivusta johtuvat kehon kompensaatiot eivät vaikeuta tutkimusta ja harjoittelua.
Etenkin akuuttivaiheessa, kun lapaväli kipuilee taukoamatta, tekee mieli hieroa ja venyttää jatkuvasti. Kuitenkin hyvä muistaa, että liiallinen käsittely voi ärsyttää kudoksia ja jopa pahentaa tilannetta. Mikäli oireet sallivat, liike on hyväksi sillä se tehostaa aineenvaihduntaa ja auttaa lihaksia palautumaan.
Ensiapu jumittavaan niveleen tai lihakseen
Jumittavan lihaksen tai nivelen tunnistaa siitä, että oirealue voi olla hyvin tarkkarajainen ja kipua esiintyy pääasiassa liikkeessä. Levossa kivut helpottavat vaikka saattavatkin häiritä unta. Tällöin kevyt venyttely, rullailu tai hierontapallon käyttö voi olla hyödyllistä. Lisäksi lämpöhoito voi auttaa rentouttamaan lihaksia ja lievittämään jännitystä.
Tällöinkin on hyvä muistaa kohtuus. Paras tapa on käydä kerran päivässä lapaväli huolella läpi esimerkiksi hierontapallolla ja antaa kropan palautua seuraavaan päivään asti.
Ensiapu tulehduskipuun
Tulehdustilassa kipu on yleensä enemmän jomottavaa ja vaivaa eritysiesti paikallaan ollessa. Liikkuessa taas on hieman helpompaa. Tulehdusta esiintyy erityisesti venähdysten tai voimakkaamman rasituksen jälkeen. Kropan vihjeitä kannattaa noudattaa ja kevyt liike, kuten kävely tai keppijumppa, on hyvästä. Akuutin tulehduksen aikana alueen pitkäkestoista ja voimakasta hierontaa on hyvä välttää, ettei voimistunut aineenvaihdunta kiihdytä tulehdusta.
Venyttelystäkään tulehtunut lihas ei välitä, tosin ympäröivien lihasten availu voi helpottaa oloa. Aiemmin tekstissä käsiteltiin rintalihaksen vaikutusta lapaväliin, joten sen venyttelyä kannatta kokeilla ensiapuna. Tulehduskipuun sopii kylmä paremmin kuin lämpö.
Kiitos artikkelin lukemisesta! Herättikö kirjoitus ajatuksia?
Kerro ne alla kommenttikentässä tai ota yhteyttä!
Ota myös Facebook ja Instagram seurantaan. Saat heti tiedon uuden blogipostauksen julkaisusta.