Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä selkävaivoista ja vaikuttaa monien ihmisten elämänlaatuun. Tässä blogissa saat kokonaiskuvan siitä, mitkä asiat vaikuttavat selän toimintaan, miten kipu voi kehittyä ja mitkä ovat yleisimpiä kipuilevia rakenteita. Tulevissa blogikirjoituksissa käydään tarkemmin läpi yksittäisiä vaivoja.
Alaselkäkipu voi ilmaantua äkillisesti tai kehittyä ajan myötä, ja se voi vaihdella lievästä krooniseen. Se voi vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin ja kaikenlaisissa elämäntilanteissa, olipa kyseessä sitten toimistotyöläinen, urheilija, opiskelija tai eläkkeellä oleva henkilö. Kipu voi vaikuttaa päivittäisiin toimintoihin, työhön, harrastuksiin ja unen laatuun.
Alaselkäkivun syitä voi olla monia. Se voi johtua lihaskireyksistä, selän välilevyjen ongelmista, nivelten toimintahäiriöistä, hermopinteistä tai jopa huonosta asennosta. Kiropraktikot ovat erikoistuneet tunnistamaan nämä syyt ja auttamaan niiden käsittelyssä.
Selkäkivun luokittelu
Alaselkäkivun syyt voidaan karkeasti jaotella kolmeen pääluokkaan sen perusteella, mikä aiheuttaa kivun. Useimmiten kivun taustalla ei ole selkeää havaittavaa syytä esimerkiksi kuvantamisen avulla. Tämä epäspesifiksi kutsuttu kiputyyppi kattaa valtaosan, noin 85–90 %, kaikista selkäkiputiloista. Tällaisissa tapauksissa selkävaiva on yleensä seurausta monista toiminnallisista häiriöistä, kuten lihastasapainon epätasapainosta, aineenvaihdunnan heikkenemisestä ja huonosta ergonomiasta.
Näiden fyysisten tekijöiden lisäksi henkisellä kuormituksella on merkittävä rooli selkäkipujen kokemisessa. Stressi, mielenterveysongelmat ja työtyytyväisyys ovat hyviä esimerkkejä tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi kivun aistimiseen ja sen voimakkuuteen.
Selkäkivuista 5–10 prosenttia johtuu selkeästä syystä, joka voidaan havaita esimerkiksi kuvantamalla, hermoratatutkimuksella tai laboratoriokokeilla. Ehkä tunnetuin näistä syistä on välilevyn pullistuma tai repeämä. Jos pullistuma painaa vieressä kulkevaa hermojuurta, se voi aiheuttaa hermopinteitä, jotka liittyvät välilevyvaivaan. Hermopinne voi kuitenkin ilmetä myös ilman välilevyperäistä puristusta, esimerkiksi juuriaukon tai selkäydinkanavan ahtauman, lihasten aiheuttaman puristuksen tai kasvaimen vuoksi.
Lisäksi selkeisiin kivun aiheuttajiin kuuluvat tulehdukselliset nivel- tai pehmytkudossairaudet, kuten selkärankareuma tai pehmytkudosreuma. Tässä yhteydessä tulehduksellisilla sairauksilla viitataan pääasiassa autoimmuunisairauksiin, joissa kehon oma puolustusjärjestelmä hyökkää omia soluja vastaan. On tärkeää huomata, että paikalliset tulehdusreaktiot, kuten venähdykset, eivät kuulu tähän sairausluokkaan.
Loput, eli alle viisi prosenttia, selkäkivuista johtuvat vakavammista syistä, jotka edellyttävät kiireellistä lisätutkimusta ja lääkärin arviointia. Tällaisiin syihin kuuluvat esimerkiksi syöpä, sisäelinten aiheuttama kipu, vatsa-aortan pullistuma ja murtumat. Onneksi nämä kivunlähteet ovat harvinaisia, mutta ne voivat ilmetä pelkästään selkäkipuna, joten kokonaiskuvan hahmottaminen on erityisen tärkeää.
Selän terveyteen vaikuttavat tekijät
Kuten monet vaivat, alaselkäkipu vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa eri tekijöiden vaikutus huomioidaan. Yleensä ensimmäisenä mieleen tulee heikko lihaskunto, ja usein tämä onkin se tekijä, joka laukaisee kivut. Aina heikot lihakset eivät aina ole yksin syyllisiä, vaan kyse voi olla myös lihasten heikosta yhteistyöstä eli koordinaatiosta tai tietyn alueen hidastuneesta aineenvaihdunnasta ja siitä seuraavasta palautumiskyvyn heikkenemisestä.
Tukielimistön toiminta liittyy hyvin tiiviisti ergonomiaan, olipa kyse sitten työskentelystä tai vapaa-ajan aktiviteeteista. Ergonomialle suurin haaste on pitkittyvä paikallaan oleminen eli staattisuus, joka johtaa kudosten verenkierron hidastumiseen. On tärkeää välttää pitkää paikallaan oloa, ja pienikin määrä liikkumistaukoja tai asennon vaihtoja voi auttaa merkittävästi. Muista, että paras asento on aina seuraava!
Muita tekijöitä, jotka vaikuttavat tukielinten hyvinvointiin, ovat ruokavalio, tupakointi, ylipaino ja aiemmin mainitut henkiset ja ympäristötekijät eli psykososiaaliset seikat. Tehokkaasta aineenvaihdunnastakaan ei ole hyötyä, mikäli keho ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita vanhojen kudosten korjaamiseksi ja uusien rakentamiseksi. Tupakointi puolestaan supistaa pieniä ääreisverisuonia, jotka ovat vastuussa verenkierron ylläpitämisestä kudoksissa. Ylipaino puolestaan lisää kuormitusta nivelille ja lihaksille.
Kiputyypit
Tuki- ja liikuntaelinten kivun käyttäytymisestä voidaan päätellä paljon siitä, miten rasitus on vaikuttanut kudokseen ja mikä hoitotapa olisi tehokkain. Kaksi yleisintä kiputyyppiä ovat mekaaninen kipu ja tulehduksellinen kipu. Kolmas, harvinaisempi kiputyyppi on välilevykipu. Usein kipu on kuitenkin jonkinlainen yhdistelmä näistä eri kiputyypeistä.
Mekaaninen kipu
Mekaaninen kipu on yleinen vaiva, joka liittyy selkärangan liikkeeseen. Tämä kiropraktiikan keskeinen käsite tarkoittaa kipua, joka ilmenee erityisesti liikkeessä, kun esimerkiksi kumarrutaan tai käännytään. Yleensä levossa selkä on kivuton. Tyypillisiä mekaanisen kivun syitä ovat fasettinivelten lukot, jotka voivat aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä nivelissä. Lisäksi selän lihasten paikalliset krampit voivat olla syyllisiä mekaaniseen kipuun.
Tulehduskipu
Tulehduskipu puolestaan johtuu esimerkiksi tapaturmasta, venähdyksestä tai aiemmin mainitusta tulehduksellisesta sairaudesta. Kun tulehdusprosessi käynnistyy, vamma-alueen verenkierto lisääntyy ja kudoksiin alkaa kerääntyä nestettä, joka sisältää kipua voimistavia välittäjäaineita. Tässä tilanteessa on tyypillistä, että liikkumattomuus voi pahentaa kipua, kun taas liikkeet ja lihasten aktiivisuus voivat auttaa kipukramppien lievittämisessä ja tulehdusnesteen poistumisessa. Tulehduskipulääkkeet voivat olla hyödyllisiä kivun lievityksessä tulehduksen yhteydessä.
Välilevykipu
Välilevyperäisen kivun kohdalla on olemassa selkeä kaava. Yleensä välilevy pullistuu selkärankaa kohti, mikä tekee eteenpäin kumartumisesta epämukavaa ja lisää painetta ärtyneellä alueella. Yskiminen ja aivastaminen voivat myös aiheuttaa voimakasta paineen lisääntymistä keskivartalossa.
Yleisimmin kipuilevia rakenteita
Nivelet
Yksi yleinen alaselkäkipua aiheuttava tekijä on SI-nivel. SI-nivelet sijaitsevat lantion alueella ja yhdistävät ristiluun ja suoliluun. Näiden nivelten kipu voi johtua esimerkiksi nivelten tulehduksesta, liiallisesta liikkuvuudesta tai liiallisesta jäykkyydestä.
Toinen tärkeä rakenne ovat fasettinivelet, jotka sijaitsevat nikamien välissä selkärangassa. Nämä nivelet voivat aiheuttaa kipua erityisesti, jos ne ovat ärtyneet, tulehtunut tai kuluneet. Fasettinivelten kipu voi säteillä selkärangan ympärille.
Juuriaukon ja selkäydinkanavan ahtauma ovat vakavampia selkäkipua aiheuttavia tiloja. Juuriaukon ahtauma syntyy, kun hermojuuri jää aukkoon puristuksiin, ja selkäydinkanavan ahtauma taas tapahtuu, kun selkäydinkanavan sisällä oleva tila kapenee. Näiden tilojen seurauksena voi esiintyä hermojuurten puristusta, mikä aiheuttaa voimakasta kipua ja säteilykipuja alaraajoihin.
Nikamien tukirakenteiden pettäminen voi myös aiheuttaa selkäkivun. Tämä voi tapahtua esimerkiksi nikamansiirtymän seurauksena. Nikamansiirtymä voi johtua esimerkiksi traumasta tai pitkittyneestä ylikuormituksesta. Tämä on tyypillistä esimerkiksi nikaman rasitusmurtuman yhteydessä tai nivelsiteiden vauriosta.
Lihakset
Monet lihakset vaikuttavat alaselkäkivun syntyyn. Lonkankoukistajat ovat yksi tärkeä lihasryhmä, joka voi olla osallisena alaselkäkivussa. Ne liittyvät lantion ja selkärangan toimintaan ja voivat aiheuttaa epätasapainoa, jos ne ovat liian tiukat tai heikot. Lonkankoukistajien kiristäessä selän ja lantion suoristaminen voi tuntua jäykältä, etenkin pitkään istumisen jälkeen.
Nelipäinen lannelihas, joka sijaitsee alaselässä, on toinen tärkeä lihas, joka voi olla kivun taustalla. Jos tämä lihas on ylikuormitettu tai heikentynyt, se voi aiheuttaa kipua alaselässä. Nelipäinen lannelihas on tärkeä välilevyjä suojaava rakenne ja kuormittuu helposti. Tyypillisesti tämä lihas kipuilee lantion ja pakaran sekä nivusen alueella.
Pienet lihakset, jotka stabiloivat selkärankaa, ovat olennaisessa roolissa selän vakauden ylläpitämisessä. Niiden heikentyminen voi altistaa alaselkäkivulle. Nämä lihakset kipuilevat paikallisesti tai säteilevät vatsan puolelle.
Lisäksi pakaralihakset voivat kiristyä herkästi selkäkivun aikana ja aiheuttaa säteilykipua, joka ulottuu laajallekin alueelle kuten selkään tai jalkaan. Pakaralihasten tärkeä tehtävä on tukea lantion asentoa ja lonkan liikettä. Selän kipuillessa pakaralihakset jännittyvät voimakkaasti tukiessaan lantiota ja saattavat kiristelyn vuoksi itsekin lisätä selän jomotusta.
Iskiashermo
Iskiaskipu on yleinen selkäkipuun liittyvä oire ja se johtuu hermon puristumisesta selässä. Puristusta aiheuttavat useimmiten välilevyn pullistuma tai ahtauma mutta myös lihaspinne tai tapaturma voivat ärsyttää hermoa. Hermokipu on usein voimakasta ja voi aiheuttaa levottomuutta. Monesti iskiaskipu voi olla selkäkipua voimakkaampaa ja se säteilee yleensä polven alapuolelle. Hoito voi vaihdella riippuen oireiden vakavuudesta, mutta oikean hoidon avulla moni potilas voi saada avun iskiaskipuun.
Alaselkäkipu voi vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi. Oikeiden ennaltaehkäisy- ja hoitomenetelmien avulla voit vähentää sen vaikutusta ja palata aktiiviseen elämään. Alaselkäkipuun liittyvissä huolissa on hyvä konsultoida ammattilaista, koska jokainen tapaus on yksilöllinen.
Kiitos artikkelin lukemisesta! Herättikö kirjoitus ajatuksia? Kerro alla kommenttikentässä!
Varaa täältä oma aikasi selkäkipujen selvittelyyn.